Seimas imasi rūkalų vartojimą griežtinančių pataisų. BNS

2012 m. balandžio 17 d. Seimui antradienį pateiktas šūsnis įstatymų pataisų, kuriomis siekiama dar labiau sumažinti rūkalų prieinamumą, ypač nepilnamečiams.

Parlamentarai priėmė svarstyti šešis Tabako kontrolės įstatymo projektus, kuriuose numatyti sugriežtinimai ne prekybai rūkalais, bet ir siūlomi nauji įspėjimai ant pakuočių, kad tabakas kenkia.

Seimas be jokių diskusijų nutarė svarstyti "darbiečių" idėją 5 proc. akcizo pajamų, gautų už tabako gaminius, skirti socialinei reklamai ir nerūkymo propagavimui per visuomenės informavimo priemones.

Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas konservatorius Antanas Matulas apgailestavo, kad pataisomis negalima uždrausti rūkyti nėščioms moterims. "Pats žmogus turi suvokti, kad rūkyti besilaukiant ar būti prirūkytoje patalpoje yra nusikaltimas prieš būsimą kūdikį", – sakė parlamentaras.

Pasak jo, Lietuvoje kompetetingai negalima įvertinti, nes nėra atitinkamos įrangos, ar atėjęs pas mediką žmogus rūko, nesaikingai vartoja alkoholį ir kitaip nesveikai gyvena. "Todėl negalima nustatyti didesnių mokesčių tiems, kurie sąmoningai nesveikai gyvena", – sakė A.Matulas.

Asmenims iki 18 metų siūloma ne tik kaip dabar drausti rūkyti bei kitaip vartoti, bet ir su savimi turėti tabako gaminių ar juos laikyti.

Taip pat siūloma dar labiau apriboti tabako prieinamumą parduotuvėse – drausti juos pardavinėti tiesiogiai prieinamu, pavyzdžiui, savitarnos būdu.

Ketinama uždrausti Lietuvoje realizuoti tabako gaminių pakaitalus, o taip pat nustatyti, kad ant Lietuvoje parduodamų tabako gaminių pakelių ir pakuočių įspėjamieji užrašai turi būti spausdinami apatinėje geriausiai matomo pakelio paviršiaus dalyje ir užimti ne mažiau kaip 80 proc. jo ploto.

Seimui siūloma pradėti svarstyti pataisas, kuriomis norima uždrausti rūkalais prekiauti ne specializuotoje tabako gaminių prekyvietėje arba ne parduotuvės specializuotame tabako gaminių prekybos skyriuje. Šios patalpos negalėtų būti įrengtos daugiabučiuose namuose. Mažmeninės prekybos įmonės, prekiaujančios tabako gaminiais, privalėtų užtikrinti, kad nepilnamečiai nebūtų įleidžiami į patalpas, kur vyktų prekyba rūkalais.

Tokios patalpos privalėtų turėti atskirą įėjimą, būti visiškai izoliuotos nuo gyvenamųjų ar kitų patalpų, nesusijusių su prekių pardavimu ar jų sandėliavimu. Virš prekystalio siūloma įrengti skaitmeninio vaizdo įrašymo sistemas, nepertraukiamai veikiančias tuo metu, kai vyksta prekyba. Tokie įrašai turėtų būti saugomi 180 dienų.

Parlamentaro Gedimino Navaičio duomenimis, kasmet šalyje dėl ligų, kurias sukelia rūkymas. miršta po 7 tūkst. žmonių.