2013-06-14. Kreipimasis į LR Seimo narius dėl V.P. Andriukaičio interpeliacijos

Pirmiausia pritariame ministro išsakomai pozicijai dėl tabako ir alkoholio vartojimo prevencijos ir kontrolės griežtinimo. Taip pat manome, kad Lietuvai itin svarbu išlaikyti stabilumą ir darbo tęstinumą šiame etape, kuomet Lietuva perims pirmininkavimą Europos sąjungoje. Kaip tik tuo metu vyks naujos ES Tabako produktų direktyvos svarstymas, kuriame Lietuvai teks itin svarbus pozicijų derinimo uždavinys. Tam ministras yra itin gerai pasirengęs. Tuo tikslu jau vyko susitikimai su tarptautinėmis organizacijomis ir ekspertais. Ministro pašalinimas sutrikdytų visus darbus ir pakenktų ne tik visuomenės sveikatos sričiai, bet ir tarptautiniam Lietuvos prestižui. Manome, kad būtent principinga ministro pozicija tabako ir alkoholio kontrolės srityse yra vienas iš veiksnių, keliančių nepasitenkinimą nuolat tabako ir alkoholio verslo plėtrą remiantiems liberalių pažiūrų politikams. Neabejotina, kad toks ministras itin neparankus tabako ir alkoholio pramonei, kuri taip pat mobilizuoja savo jėgas, kad ministras būtų pašalintas.

Norime jums priminti, kad visiškai neseniai savo palaikymą ministro vykdomai tabako ir alkoholio kontrolės politikai išsakė Lietuvos medicinos studentų asociacija, bei Lietuvos mokinių parlamentas.

Itin sveikintinas ministro siekis savo darbe pasitelkti gausų būrį ekspertų ir nuolat su jais tartis priimant svarbius sprendimus. Retas ministras tiek dėmesio skyrė visuomenės sveikatai ar psichikos sveikatos problemų sprendimui.

Todėl raginame Jus nepalaikyti ministrui pareikštos interpeliacijos ir savo pačių darbu bei sprendimais prisidėti prie ministro pastangų gerinti Lietuvos gyventojų sveikatą.

Pagarbiai,

Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentas
doc. dr. Aurelijus Veryga